Kocioł warzelny


​Kocioł warzelny naszej produkcji przeznaczony jest do gotowania, parzenia oraz wytopu smalcu w temperaturze do 120°C . Cały kocioł wykonany jest z wysokogatunkowej stali nierdzewnej. Kocioł przystosowany jest do pracy w cyklu automatycznym  co zapewnia wyrobom wysoką jakość i dużą powtarzalność przy minimalnym zaangażowaniu obsługi. Charakteryzuje się wysoką uniwersalnością związaną z programowaniem technologii dla bardzo zróżnicowanych asortymentów.


Przeznaczenia kotła warzelnego

Kocioł warzelny olejowy typ KWP 350-1000 jest przeznaczony do gotowania i podgrzewania wszelkiego rodzaju wyrobów masarskich.

Dane charakterystyczne kotłów warzelnych

 

Typ kotła KWP-350 KWP-400 KWP-600 KWP-1000
Pojemność kotła [l] ~350 ~400 ~600 ~1000
Wymiary zewnętrzne - - - -
długość [mm] 1410 1173 1300 2018
szerokość [mm] 953 1018 1400 1118
wysokość [mm] 1080 1080 1080 1080
Wymiary wewnętrzne - - - -
długość [mm] 1005 1005 1200 1850
szerokość [mm] 700 800 1005 900
wysokość [mm] 500 500 500 600
Zakres regulacji temperatury [°C] 0 – 120 0 – 120   0 – 120 0 – 120
Moc kotła [KW] (ogrzewanie elektryczne) 21,6 23 28 46,8
Max zużycie oleju opałowego [kg/h] (ogrzewanie olejowe) ~2 ~2 ~2,5 ~2,5
Max zużycie gazu GZ50 [m3/h] (ogrzewanie gazowe) ~2,5 ~2,5 ~3,5 ~3,5

 Schemat kotła

Zespoły i układy

  •  zbiornik główny,
  • izolacja termiczna,
  • blachy osłonowe,
  • pokrywa,
  • przeciwwaga,
  • palniki,
  • skrzynka elektryczna,
  • nastawny czujnik temperatury,
  • zawór spustowy.
  1. Zbiornik główny jest wykonany z blachy kwasoodpornej. Duże wewnętrzne promienie zaokrągleń zapewniają łatwiejsze utrzymanie w czystości wnętrza kotła.
  2. Izolacje termiczna stanowi wełna mineralna, która wypełnia przestrzeń między zbiornikiem głównym a blachami osłonowymi. Odpowiednia grubość warstwy izolacyjnej oraz jej parametry zapewniają bardzo powolne obniżanie się temperatury wewnątrz kotła, a tym samym małe straty ciepła.
  3. Blachy osłonowe wykonane ze stali kwasoodpornej zapewniają estetyczny wygląd kotła oraz ułatwiają utrzymanie kotła w wymaganej czystości.
  4. Pokrywa i przeciwwaga. Dwuścienna pokrywa wykonana ze stali kwasoodpornej z doszczelniającą uszczelką silikonową przytwierdzona jest do kołnierza kotła za pośrednictwem przeciwwagi. Przeciwwagi (siłowniki) umożliwiają łatwe otwieranie, zamykanie oraz zatrzymywanie pokrywy.
  5. Zespół palnika - składa się z palnika oraz elektronicznego sterowania (wbudowanego w palnik) kontrolującego dopływ paliwa i zasilania w energię elektryczną, a zarazem regulującego parametry pracy palnika.
  6. Wyposażenie elektryczne -składa się ze skrzynki sterowniczej oraz przewodów łączących skrzynkę z palnikiem i elektryczną siecią zasilającą zakładu. Skrzynka sterownicza mocowana jest na ścianie w pobliżu kotła.
  7. Zawór spustowy. W kotle zastosowano zawór kulowy o średnicy 2", który zapewnia łatwe i szybkie spuszczanie czynnika z kotła.